editorial

Hvis strømmen i din bolig pludselig bliver afbrudt, er der mange muligheder for fejlfinding, som du selv kan udføre uden at være autoriseret elektriker eller el installatør. Du kan først og fremmest kigge ud af vinduet for at tjekke om der er tale om en generel strømafbrydelse. Hvis der ikke er lys i gadelamperne eller hos naboen er det højst sandsynligt strømmen i hele nabolaget som er røget sig en tur.

Er det kun din bolig der mangler strøm skal du tjekke om det er hele huset eller lejligheden det gælder. Hvis det kun er nogle af lamperne og apparaterne som er døde er der med overvejende sandsynlighed sprunget en sikring. Dette kan ske som følge af ”alderdom” – din sikring er simpelt hen mæt af dage – eller fordi systemet er overbelastet.

Har du for eksempel vaskemaskine, ovn og elkedel på samme strøm kreds kan sikringen ryge hvis du prøver at koge vand, bage boller og vaske tøj samtidig. Så skal du skifte sikringen – og derfor bør du altid have en håndfuld nye sikringer liggende, at du ikke skal ud og skaffe den midt i tøjvask og madlavning. Husk at slukke alle apparater inden du monterer den nye sikring, at den ikke bare springer igen med det samme.

Hvad gør jeg, når strømmen i hele huset går?

Hvis hele huset er ”slukket”, og det ikke drejer sig om sikringer som er sprunget, bør du hurtigst muligt få fat på din lokale elektriker. Der kan være fejl i dine elektriske installationer, eller bøvl med strømforsyningen til din bolig. Og her skal der en erfaren og dygtig elektriker på banen – det er nemlig strengt forbudt for dig at rode med de faste elektriske installationer i boligen.

Er du bosiddende i den sydlige del af Sjælland kan du tage kontakt til A&O Carstensen – din elektriker på Præstø – og få hjælp i tilfælde af akut strømsvigt – læs mere på ao-carstensen.dk