editorial

Mange af os kan nok huske dengang, hvor grænsen mellem Tyskland og Danmark blev nøje patruljeret.

Her kunne man være sikker på, at ens bil blev tjekket efter i sømmene, og det var sjældent med den tanke, at man blev mistænkt for at smugle mennesker, våben eller den slags.

Det var helt almindelige danskere, der blev stoppet, fordi der var mange penge at spare ved at tage turen syd for grænsen og “smugle” alt fra spiritus til cigaretter med over grænsen til hjemlandet; og man høstede ofte mere, end man måtte.

Der gik sport i den for mange for at være kreative med at skjule den slags og se, hvor meget man kunne få over.

Nu om dage er den slags blevet organiseret, hvor danskerne producerer ting, som de sender til Tyskland og sælger der, som vi så fragter hjem igen. Det er virkelig sundt for klimaet.

Hvor svært er det at sende pakker til Tyskland?

Senere, faktisk i år 2001, blev grænserne åbnede så meget op, at man bare kunne kære over grænsen uden problemer og hjem igen, og man så de gamle kontrolcentre langsomt forfalde og blive genstand for hurtig gennemkørsel.

Man kunne stadig risikere at blive tjekket, når man kom hjem, men det var sjældent.

15 skønne år gik der, før grænsen blev lukket igen, og det var grundet den stigende flygtningestrøm sydfra, som der skulle inddæmmes.

Men det kan melde et spørgsmål om, siden grænserne stadig er lukket til Tyskland, og vi danskere skal vise vores pas for at komme over, om det er lige så svært med send pakke til Tyskland?

Som sådan er det ikke det, men det kommer meget an på, hvad du sender, og hvordan du sender det.

Er du i tvivl, kan du altid kontakte myndighederne og dem, der forsender, for at høre, hvordan man gør det lettest.