editorial

Det er aldrig let at leve med en depression, og man hører da også nogle gange folk sige, at de ikke ville ønske for deres værste fjende, at vedkommende skulle blive ramt af en depression, specielt ikke hvis det er sådan en, der rammer en virkelig hårdt.

Derfor skal man da også søge nær behandling, hvis man er ramt af depression, så hvis man for eksempel bor lidt nord for Aarhus, så kan en behandling af depression i Randers komme på tale her.

For man mister måske modet til at bevæge sig særligt langt, når man er ramt af en depression, og den kan komme som et lyn fra en klar himmel, eller den kan komme listende som en tyv om natten – og nogle gange ignorerer man signalerne om, at den er på vej.

Hvis den virkelig rammer hårdt, så har man sjældent overskud til det mest basale såsom at handle ind, gå i bad eller bevæge sig særligt langt, hvorfor man også skal være påpasselig med behandlingen, fordi nogle gange kan lidt lettelsen på depressionen føre med sig, at man får motivation nok til at gøre skade på sig selv – eller ligefrem tage livet af sig selv.

Derfor kommer her nogle håndgribelige råd til, hvordan det kan blive mere tåleligt at leve med depressionen, når den er i udbrud.

Husk for det første på, at man ikke kan “præsentere” en depression på samme måde som et brækket ben, så ikke alle vil have lige let ved at forstå din situation, når de fysisk ikke kan se, hvor problemet ligger.

Sæt ikke for store krav til dig selv. Du skal klare sig selv gennem det værste i starten, så ros dig selv for det, du kan overskue end at slå dig i nakken for det, du ikke når.

Husk også på, at behandlingen tager tid at få effekt, så du er virkelig nødt til at tage tingene én dag ad gangen og ikke kigge for langt eller sætte mere langsigtede planer, end du kan overskue.